Viaţa Spirituală
În comuna Pr─âjeni exist─â 4 Biserici Ortodoxe  :

1. Biserica Pr─âjeni - cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Sfântul l─âca╚Ö a fost ridicat în anul 1937 pe locul unei vechi biserici din lemn. P─ârintele paroh Ioan Harja a fost numit la Pr─âjeni în anul 1993. De atunci ─âi pân─â în prezent au fost realizate mai multe lucr─âri. În anul 2011 au fost demarate lucr─ârile de repara─âii ─âi de consolidare la biserica parohial─â, începând cu acoperi─âul ─âi continuând cu pere─âii exteriori. A fost ref─âcut─â pictura, catapeteasma ╚Öi toate cele necesare pentru sfânta biseric─â.
2. Biserica Cîmpeni - Sfin╚Ťii Împ─âra╚Ťi Constantin ╚Öi Elena

Odat─â cu venirea în parohie a p─ârintelui Prunciac Lucian, la îndemnul PreaSfin╚Ťiei Sale Calinic Botos─âneanul, s-a început lucr─ârile la biseric─â, reu╚Öind in primul an s─â finalizeze lucr─ârile la funda╚Ťia si eleva╚Ťia noului loca╚Ö. Între anii 2001- 2002 s-au adunat pentru biseric─â aproape toate materialele necesare zidirii: c─âr─âmid─â, fier beton, cherestea, nisip, ballast, ─â.a.

În anul 2003, s-au repornit lucr─ârile, ajungând cu zidurile la în─âltimea de 4 metri.

Între anii 2004 si 2006 lucr─ârile au continuat reu╚Öind sa finalizeze lucr─ârile de zidire a bisericii, turnarea arcadelor si a bol╚Ťilor, si s─â procure materialele necesare acoperi╚Öului si turnului.

În anii 2007 si 2008, s-a terminat si lucr─ârile de zidire a turnului dar si cele pentru acoperirea bisericii, continuând in 2009 cu lucrarile pentru tencuire la exterior si preg─âtirea pere╚Ťilor la interior pentru pictur─â în stil fresc─â, reu╚Öind totodat─â si montarea geamurilor, la biseric─â ╚Öi turn, si a u╚Öilor.

Între 2010 si 2012 s-a finalizat lucr─ârile la exterior ╚Öi a început mobilarea si dotarea bisericii cu cele necesare slujirii. Astfel, s-a a╚Öezat catapeteasm─â din lemn de stejar sculptat─â manual, strane din acela╚Öi material deasemenea sculptate manual, s-a pregatit Sf. Mas─â, acoperindu-o cu pl─âci masive de marmur─â pe toate cele patru laturi dar si capac din acela─âi material.

În anul 2013, pentru ca biserica impunea acest lucru prin m─ârimea ei, s-a dotat Sf. Loca─â cu central─â termic─â pe lemne, înc─âlzirea efectuându-se prin serpentina din pardoseal─â ╚Öi calorifere. S-a construit tot acum si o anex─â format─â din dou─â camere, in care s─â instal─âm în una centrala termic─â, iar in cealalt─â s─â amenaj─âm o bibliotec─â necesar─â parohiei. În acela╚Öi an, s-a schimbat si o bun─â parte din gardul bisericii, s-a a╚Öezat pavele imprejurul ei, s-a îmbr─âcat eleva╚Ťia bisericii cu piatr─â de Adâncata, pardosind si treptele de acces cu aceea╚Öi piatr─â.

  


3.
Biserica Lup─âria - Sfântul Dumitru 

Parohia Lup─âria din comuna Pr─âjeni, a fost înfiin╚Ťat─â la 1 martie 1937 ( pân─â atunci satul Lup─âria fiind afiliat  parohiei Pr─âjeni), având in componen╚Ťa sa ╚Öi parohia Miletin.

În sat a existat o bisericu╚Ť─â din piatr─â ridicat─â de c─âtre Gheorghe Asachi proprietarul mo╚Öiei. Conform istoricului parohiei Lup─âria redactat de c─âtre Pr. Paroh Protosinghel Sofronie Ungureanu la 15 noiembrie 1967 este men╚Ťionat faptul c─â acea biseric─â “a fost construit─â de c─âtre Gheorghe Asachi cu ajutorul cl─âca╚Öilor de pe mo╚Öie mai mult în zile de s─ârb─âtori ╚Öi duminici, îns─â f─âr─â s─â fi avut acordul Mitropoliei. Trecând odat─â Mitropolitul de la Ia╚Öi prin partea locului ╚Öi v─âzându-o a întrebat cine a ridicat aceasta biseric─â? ╚Öi aflând c─â nu are aprobarea Mitropolitului, a blestemat-o ca s─â nu se slujeasc─â în ea, drept c─â niciodat─â nu s-a slujit în ea, iar cu vremea s-a risipit r─âmânâd clopotni╚Ťa care era în corpul bisericii, pân─â în anul 1932 când a fost stricat─â de oamenii din Lup─âria, iar cu materialul din turn s-a început construc╚Ťia actualei biserici.”

În anul 1935 s-a început construc╚Ťia unei biserici noi, din piatr─â „de Deleni” ╚Öi c─âr─âmid─â, cu hramul „ Sf. M. Mc. Dimitrie , Izvorâtorul de Mir”; ctitorii bisericii fiind credincio╚Öii satului Lup─âria ╚Öi cu un ajutor financiar de 355.000 lei de la Ministerul Cultelor de atunci.

Constuc╚Ťia actualei biserici s-a finalizat în anul 1940, când s-a sfin╚Ťit în ziua de 26 octombrie de c─âtre I.P.S. Dr. Irineu Mih─âlcescu, Mitropolit al Moldovei si Sucevei-Iasi.

Biserica are form─â de cruce într-un stil bizantin cu elemente române─âti, având în fa╚Ť─â pridvorul, apoi pronaosul, naosul ╚Öi altarul. Este acoperit─â cu tabl─â zincat─â. Turla de deasupra pridvorului are form─â octogonal─â ╚Öi este bine propor─âionat─â. La momentul sfin╚Ťirii biserica nu prezenta importan╚Ť─â arhitectural─â ╚Öi nici picturi murale, pe interior fiind v─âruit─â în alb.

De╚Öi a suferit de pe urma cutremurului din 1940, nu s-au efectuat repara─âii pân─â în anul 1970 când s-a ob╚Ťinut aprobarea devizului de repara╚Ťii de la Mitropolia Ia╚Öi, sub atenta supraveghere a Pr. Paroh Ieromonah Nicandru Hu╚Ťu.

Urm─âtoarele repara╚Ťii capitale au fost demarate de c─âtre Pr. Borta─â Iliu─â─â-Gabriel,  începând cu anul 2002, iar în anul 2003 s-au început lucr─âri de pictare a pere─âilor interiori în tehnica „fresco”. S-au realizat: o frumoas─â icoana de mozaic care îl reprezint─â pe Sf .M. Mc. Dimitrie, vitralii, diverse piese de mobilier ╚Öi alte obiecte de cult, astfel preg─âtindu-se intens pentru resfin╚Ťirea bisericii parohiale.

În anul 1946 s-a cump─ârat o cas─â parohial─â situat─â la o distan─â─â de 40m de biseric─â, care ulterior a fost demolat─â datorit─â st─ârii avansate de degradare în care se afla, în anul 1965 construindu-se o alt─â cas─â parohial─â prin contribu╚Ťia enoria╚Öilor. Paralel cu lucr─ârile efectuate la biseric─â s-au construit o noua cas─â parohial─â precum ╚Öi casa de pr─âznuire.

La data de 27 iulie 2008 a avut loc resfin╚Ťirea bisericii parohiale, precum ╚Öi a noilor edificii finalizate, respectiv noua cas─â parohial─â ╚Öi casa de pr─âznuire care a primit hramul Sf. M. Mc. ╚Öi T─âm─âduitor Pantelimon.
Actualul preot paroh, Pr. Bendiac Mihai, a venit din data de 1 septembrie 2011.4. Biserica Miletin - Sfin╚Ťii Arhangheli Mihail ─âi Gavril

Satul Miletin, este un sat modest cu 193 de familii, care se îndeletnicesc cu munca câmpului în majoritatea lor. Cei 50 de persoane v─âduve sunt cei care mai p─âstreaz─â vie în inima ╚Öi in sufletul lor via╚Ťa satului ╚Öi tradi╚Ťiile acestuia de odinioar─â.

În anul 1964, ca preot paroh, era numit de Mitropolia Moldovei ╚Öi Bucovinei, p─ârintele protosinghel Sofronie Ungureanu, din m─ânastirea Secu, jud. Neam╚Ť.                                        

Biserica satului este destul de mica, ” o biseric─â de câmp” a╚Öa cum obi╚Önuia s─â spun─â batrânii de odinioar─â, s─ârac─â financiar dar bogat─â suflete╚Öte, plin─â de traditii ╚Öi obiceiuri care nu se pot uita. O biserica ridicat─â în doar dou─â s─âpt─âmâni(21 iunie 1966), din truda ╚Öi osârdia credincio╚Öilor, ╚Öi evlavia lor mult─â la Dumnezeu, ne fiind tem─âtori nici o clip─â de regimul comunist care interzicea cu stricte╚Ťe ridicarea loca╚Öurilor sfinte. Catapeterasma a fost donat─â de c─âtre parohia Sticlaria, jud. Ia╚Öi.
La 21 noiembrie 1967, având binecuvântarea Înalt Prea Sfin╚Ťitului Mitropolit Iustin, pe atunci al Moldovei ╚Öi Bucovinei, s-a sfin╚Ťit Sfânta Biserica de c─âtre p─ârintele paroh,  împreun─â cu Pr. Ieromonah Nichifor, de la parohia Borosoaia. C─âr╚Ťile de cult au fost donate de c─âtre parohia Frumu╚Öica, jud. Boto╚Öani, preot paroh fiind Ioan Paveliuc.                                                                  

Din anul 2005 am reu╚Öit s─â încheg─âm o familie unita în care s─â existe dragoste ╚Öi respect, unul fa╚Ť─â de cel─âlalt, credin╚Ťa s─â fie purtat─â în sufletul lor permanent ╚Öi s─â fie dornici ╚Öi uneori de sacrificiu. Satul care odinioar─â era uitat de lume ast─âzi  triumf─â frumos nu doar prin credincio╚Öi, sau prin p─âstorul lor ci ╚Öi prin frumuse╚Ťea sufletelor celor  de acolo, ╚Öi a realiz─ârilor frumoase din satul lor. S-a reu╚Öit s─â se ridice în câ╚Ťiva ani o frumoas─â casa parohial─â, o cas─â de praznuire, un turn de clopotni╚Ť─â, un acoperi╚Ö nou sfintei biserici, dar cel mai important a reusit s─â se întip─âreasca în sufletele celor tineri, respectul, dragostea fa╚Ť─â cei b─âtrâni, ╚Öi de cei care si-au jertfit trupul pentru credin╚Ťa ╚Öi p─âmântul Românesc.

 
 
Cum considerati activitatea primariei comunei PrŃjeni, ţn relatia cu cetŃtenii?
foarte bunŃ
bunŃ
deficitarŃ
foarte rea
Total voturi: 375

░C
Min: ░C | Max: ░C
Euro4.8353RON
Dolar American4.1734RON
Lira Sterlina5.3100RON
Franc Elvetian4.4994RON
Aur252.5882RON